İçeriğe geç

Dünya Yalnızlar Günü (11.11)

  • 4 min read
Dünya Yalnızlar Günü (11.11)

11 Kasım Dünya Yalnızlar Günü

“Yalnızlar Günü” veya “Bekarlar Günü” (Singles’ Day) Türkiye’de henüz pek bilinmese de aslında 11 Kasım’da dünyanın pek çok yerinde kutlanan özel bir gün.

Böyle bir günün, 1990’lı yıllarda Çin’in Nanjing Üniversitesi öğrencileri tarafından, Sevgililer Günü’ne (Valentine’s Day) tepki olarak kutlanmaya başlandığı biliniyor. Zamanla dünyanın çeşitli yerlerine de yayılan bu özel günün ivmelendiği tarih ise, Alibaba online alışveriş platformunun 11 Kasım’ı büyük indirim günü yaptığı 2009 yılı olarak görünüyor; bu yıl, Alibaba’dan yaklaşık 8 milyon dolarlık online alışveriş yapılıyor. O yıldan sonra 11 Kasım, yalnızların kendilerine hediye aldığı dev bir alışveriş festivaline dönüşüyor ve “Yalnızlar Günü” özel günler arasındaki yerini almış görünüyor.

İlk etapta, sevgililer gününe karşıt olarak ve “bekarlar”a ithaf edilerek kutlanmaya başlanan 11 Kasım, daha sonra anlam genişlemesine uğrayarak bütün “yalnızlar”a ithaf ediliyor. 11.11 olarak seçilen “Yalnızlar Günü”, “1” rakamı ile yalnızlığı simgeliyor. 1 rakamının tek sayı olması, yine bu yalnızlık anlamını derinleştirirken, tarihin dört adet “1” barındırması ve bunların birlikte ifadesinin yine tek sayı olması ise, kalabalıklar içinde yalnızlık vurgusu katıyor.

Şimdi yalnızlığa dair birkaç söz paylaşalım sizlerle:

“Yalnızlık paylaşılmaz, paylaşılsa yalnızlık olmaz.” diyor Özdemir Asaf. Genellikle bir yoksunluğu paylaşan kimseler ortak bir küme oluşturabilir ama burada yalnızlığa mahsus bir paradoks vardır. Yalnızlar Günü’nü kutlayan yalnızların oluşturduğu kümeyi düşündüğümüzde de bu kitlenin kalabalıklığının ve büyüklüğünün, bireylerin yalnızlıklarından bir şey götürmediğini görebiliriz.

“İçi insanlarla dolu büyük evler var karşıda, yine de tek odada bir başına olmak, bir evde yalnız yaşamak, yaşamın en önemli yanı, daha doğrusu: Kimi zaman yalnız kalabilmek mutluluğun ilk koşulu.” diyor Franz Kafka “Milena’ya Mektuplar”da. Burada, hayatın her alanında değil, dilendiği zaman yalnız kalabilmenin önemi vurgulanıyor. Belki siz de, “Ben yalnız değilim. ” diyorsanız bile, Yalnızlar Günü’nü yalnız zaman geçirdiğiniz bir gün haline getirip kendinizle randevuya çıkabilir, kendinize hediye alabilir, kendinizi bizzat kendiniz mutlu edebilirsiniz.

“Yalnızlığı zayıflık olarak algılamayın. Aslında yalnız olan kişiler, hak ettikleri kişiyi bekleyecek sabır ve güce sahip demektirler” demiş bir anonim. Ancak sanki burada, nihayetinde hak edilen bir “beklenen” olması, vurguyu yalnızlık övgüsünden farklı bir yöne çeviriyor. Bu noktada siz de, eğer bir bekleyenseniz, hak ettiğiniz ve kıymetinizi bilen biri ile bu yalnızlığın sonlanmasını bekliyorsanız, son yalnız 11 Kasım’ınız olmasını dileyerek bu günü kutlayabilirsiniz!

Dünyada, özellikle Çin’de, bekarlığa ve yalnızlığa yüklenen anlam ile gururla kutlanan gün (Happy Single’s Day), daha önce de belirttiğimiz gibi Türkiye’de bu anlamda henüz pek popüler değil. Türkiye’de ve dünya genelinde aile kurumu hala (ve dileriz hep) kutsallığını muhafaza etmekte. İnsanlarda ortak bir maya olarak “sevgi” ise, mutlak manada bir yalnızlığın panzehiri gibi görünmekte❣️

Tabii bunlar demek değildir ki kendimizi şımartmayalım, kendimize hediye almayalım. Hem kendimiz alalım hem gün gelsin başkaları alsın. 😉

Her birimizden “yalnız” bir tane var… ve her birinden yalnız bir tane olan pırlantalar, kendimize armağan olarak en kalıcı ve pırıltılı seçenek…

Ve biz, doğadan kendinize katacağınız en özel pırıltılara eşlik etmekten gurur duyuyoruz. Yalnız değilsiniz 🤗

Keyifli Alışverişler 💎